23 March 2014

Mitä hyvinvointi minulle tarkoittaa?

Hyvinvoinnista on tullut trendikästä. Blogit ja Instagram-tilit täyttyvät herkullisista ja terveellisistä smoothieista ja salaateista, puhumattakaan viimeisen päälle treenatuista vartaloista ja motivaatiolausahduksista. Tykkään niistä jutuista itsekin, on kiva katsoa kuvia, jotka innostavat pitämään entistä enemmän kiinni terveistä elämäntavoista. Tarkoituksena on myös ollut lisätä oma lusikkani soppaan ja kirjoittaa hyvinvointijuttuja blogiini, mutta olen kokenut siihen aiheeseen tarttumisen hankalampana kuin muotiin ja tyyliin, hyvinvointi on paljon henkilökohtaisempaa. Mutta joskus sieltä mukavuusalueelta on poistuttava ja ajattelin nyt avata hieman ajatuksiani hyvinvoinnista ja siitä mitä se minulle merkitsee.

Henkinen hyvinvointi on kaiken lähtökohta ja koen sen itse kaikista tärkeimpänä ja mielen-kiintoisimpana osana koko palapelissä. Maailmassa, jossa imagolla ja sillä miltä asiat näyttävät ulospäin on valtava painoarvo, on helppo unohtaa, että onnellisuus ja rauha pitää löytää sisältä. Ensin tulee oppia tuntemaan itsensä ja sitten löytää se oma tapansa elää ja olla tässä maailmassa. Elää rohkeasti omaa elämäänsä, vaikka se ei mahtuisikaan siihen muottiin, jonka ulkopuoliset odotukset meille asettavat. Niin, että elämä tuntuu mielekkäältä ja itselle merkitykselliseltä, että saa tehdä niitä asioita mistä nauttii ja että jokaiseen päivään voi herätä innoissaan, kiitollisena ja onnellisena. Ehkä tämä on mielessäni päällimmäisenä senkin takia, että tällä osa-alueella minulla riittää eniten työnsarkaa. Mutta uskon löytäväni vielä oman tieni.

Uskon myös positiivisen ajattelun voimaan, vetovoiman lakiin ja kaikenlaiseen muuhun hihhulointiin. Eikä positiivisesta elämänasenteesta ainakaan haittaa ole! Positiivisuus ei tarkoita sitä, että olen aina aurinkoinen, iloinen ja puhelias. Voi, kunpa olisinkin! Olen kuitenkin taipuvainen melankoliaan enkä ujona ja sisäänpäinkääntyneenä edes osaa näyttää iloani ulospäin. Kuitenkin melankolisen kuoren alta löytyy, ja on aina löytynyt, ehta optimisti. Ja nykyään kun yritän parhaani mukaan harjoittaa positiivisuutta, huomaan kyllä selkeästi positiivisen energian vetävän puoleensa lisää positiivista energiaa. Eli pois turhat synkistelyt!

Ravinto on fyysisen hyvinvoinnin perusta. Se millä ruokimme kehoamme vaikuttaa kaikkeen; terveyteen, oloon, mielialaan. Itse pyrin syömään mahdollisimman puhdasta ruokaa; hedelmiä, vihanneksia, lihaa ja kalaa. Viljat, sokeri ja maitotuotteet ovat jääneet pikkuhiljaa kokonaan pois. Kaikille ei tietenkään sovi sama ruokavalio enkä missään nimessä halua julistaa omaa tapaani siksi ainoaksi oikeasti. On tärkeää oppia kuuntelemaan omaa kehoaan löytääkseen ne jutut mitkä itsellä toimivat. Mutta omalta osaltani voin sanoa, että tämä sopii minulle ja nykyään jopa nautin terveellisestä syömisestä. Enpä olisi ennen uskonut, että smoothieista ja lantturanskalaisista voi ihan oikeasti intoilla samaan tapaan kuin ennen pullista ja muista herkuista!

Liikunnan merkitystä korostetaan mielestäni nykyään jopa vähän liikaa. Toki liikunta tekee hyvää ja tarvitsemme kaikki sitä jonkin verran, mutta ollakseen fyysisesti terve ja hyvinvoiva ei tarvitse näyttää fitness-mallilta ja käydä salilla. Tärkeintä, tässäkin, on löytää se mikä itselle sopii ja mistä pystyy pitämään kiinni muutakin kuin vain sen bikinikuntokuurin ajan. En rehellisesti sanottuna olisi teini-ikäisenä pystynyt kuvittelemaankaan liikunnan olevan joskus osa jokapäiväistä elämääni, mutta viimeisen neljän vuoden aikana se on muodostunut jo niin kiinteä osaksi päivärutiinejani, etten osaisi olla ilmankaan. Oman tapani liikkua olen löytänyt kotijumpista ja lajina on tällä hetkellä lähinnä pilates, Cassey Hon YouTube-videoiden siivittämänä. Kesäisin teen myös lähes päivittäin pitkiä kävelylenkkejä. Käveleminen luonnon helmassa rauhoittaa ja selkiyttää mieltä, tekee siis hyvää niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Sisäinen hyvä olo, tasapaino sisäisen ja ulkoisen maailman välillä, positiivinen asenne, puhdas ravinto ja sopivasti liikuntaa. Oman itsensä kuunteleminen. Hyvinvointi ei ole suorittamista ja itselleen pitää osata olla myös lempeä.

Tässä nyt päällimmäiset mietteeni hyvinvoinnista. Kokonaisuushan on ihan mielettömän laaja ja katsotaan josko rohkaistuisin vastaisuudessa kirjoittamaan aiheesta lisääkin ja yksityiskohtaisempia juttuja. Nyt toivottelen teille kuitenkin oikein energistä alkavaa viikkoa! Voikaahan hyvin siellä. ;)

What does wellness mean to me?

Healthy living and wellness has become a bit of a trend lately, don't you think? All those blogs and Instagram profiles filled with photos of yummy looking heatlhy smoothies and salads, not to mention the whole "strong is the new skinny" fitness thing. And yes, I'm on that bandwagon too and I love looking at those photos, because it inspires me even more to keep up with my healthy habits. I also intended to write more about healthy living in my blog, hence the coconut in the title. But I've found writing about style is a lot easier, and less scary. Healthy living is quite private and personal whereas style is on the surface, something everyone sees anyway. But to stretch the limits of my comfort zone, I thought I'd write a bit about what wellness actually means to me. I realise I use a lot of terms here, healthy living, wellness, happiness. It's because I pretty much think of them all as one. Mind, body and soul all coming together.

Inner wellbeing is, in my opinion, the most important and interesting piece of the puzzle. We do live in this funny age of social media and image where everything seems to be just as perfect as it looks on Instagram. But life is about so much more than what it looks to the outside. Happiness and peace must be found from within. It's about knowing yourself and finding your own way of living and being on this planet. Not adapting yourself to the society ideals if it doesn't feel right. So that you actually find your life meaningful and get to do the things you enjoy the most and that fulfill you. And to wake up full of gratitude, happiness and inspiration every single day. This is most definitely the area that I struggle with the most, perhaps that's why it ranks on top of my list, because it needs the most work still. But I believe I'll find my way eventually.

I also believe in positive thinking, the law of attraction and all that mental jazz. At least there's no harm in obtaining a more positive attitude! I don't express it in that extroverted, chatty manner. I wish I could let it show somehow, but I'm quite shy and introverted and that's alright too. But under the rather melancholic shell, there's always been an optimist. And the more I practise positivity, the more I notice it working and drawing in more positive energy. So keep thinking positive and remember to appreciate the little things!

Nutrition is the foundation for physical wellbeing. What you put into your mouth really does affect everything from your health to your mood. Perosnally, I'm all about clean eating; loads of veggies, fruit, meat and fish. I've completely given up grains, dairy and sugar. Not everyone's ideal diet is the same though and I'm definitely not saying that my diet is for everyone, it's about listening to your body and finding out what works for you. But personally I feel so good right now, I enjoy eating clean and it's unbelievable how you can actually get the same kicks out of eating things like smoothies or turnip chips that used to come from muffins and buns before!

Exercise is given maybe a little too much value these days. I know that's a bit of controversial statement. Excercise is good, of course it is, and we all need a bit of physical activity. But to be in good shape and physically fit, doesn't have to mean a fitness oriented lifestyle and going to the gym. Here too it's important to find what works for you and what you can incorporate into your own life for long term. In my teenage years I would have never believed that exercise would become a part of my life one day, but over the course of the last four years, it has. It's become such an integral part of my life and my daily routines that I wouldn't know how to be without. I've found my thing in exercising at the comfort of my own home and lately I've been really into pilates via Cassey Ho's YouTube videos. In the summertime I also take long walks almost daily. Walking in the nature helps to calm and clear your mind, so it's not only good for the body, but for the soul.

Feeling good inside, a balance between the outer and the inner, positive thinking, clean eating and a little bit of exercise. Being in tune with your mind, body and soul. It's not about strict discipline and you have to learn to treat yourself kind.

That's basically how I feel about wellbeing in a (coco)nutshell. I'd certainly love to write more about it and in more detailed articles, because I find it all very interesting and who wouldn't want to feel good? But for now, I want to wish you an energetic new week and I hope you're feeling good indeed! ;)

6 comments :

 1. Hyvä aihe, olen samaa mieltä etenkin fitnesstä korostetaan välillä jopa liikaa. Itse tykkään sokerista enkä ole ajatellut siitä luopua. Terveelliset kasviskeitot on hyviä kun käyttää mausteita niissä. Lantturanskalaisista en ollut kuullutkaan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Susanna! :) Juu, en itsekään entisenä pastan ja pullien ylimpänä ystävänä olisi varmaan luopunut ihan "muuten vaan" sokerista ja viljoista, mutta olen kärsinyt sen verran ikävistä ihottumista, että halusin kokeilla voisiko ruokavaliolla vaikuttaa asiaan. No, ihottumat ei ole vielä parantuneet, mutta ruokavaliomuutos taisi tulla jäädäkseen. Heh, lantturanskikset ovat vain tikuiksi leikattuja, uunissa pellillä yrttien kera paistettuja lanttuja. Eivät ihan aidoille ranskalaisille maistu, mutta herkkua kuitenkin. :)

   Delete
 2. Kuulostaa silti hyviltä :)
  joo itse en voi syödä ollenkaan sipsejä kun heti tulee kasvoihin näppylöitä niistä..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sähän voisit muuten kokeilla lehtikaalisipsejä! En tiedä oletko niistä kuullut, mutta googlettamalla ainakin löytyy ohjeita. Itse en ole vielä kokeillut, mutta väittävät kyllä hyviksi eikä luulisi ainakaan tulevan näppyjä! :)

   Delete
 3. Viisaita ajatuksia! Samaa mieltä olen muuten liikunnasta kanssasi. Itselläni kesti aikaa oppia liikkumaan kohtuudella. Noh, rasitusvammat ja jatkuvat jumit ja ajatusten ja ajanäytön fokusoituminen liikaa liikuntaa auttoivat irtautumaan siitä päivittäisestä treenaamisesta. Ja kyllä, voin nyt kohtuullisesti liikkuvana (ja kohtuullisen paljon hyötyliikkuvana) monin verroin paremmin! Kyllä pitkät metsäkävelyt kallioisilla metsäpoluilla kaatuneiden puiden yli hypellen ja mäkiä pitkin kiipeillen voittaa podypumpit sun muut mennen tullen! :) Ja tuo mitä sanoit henkisestä hyvinvoinnista on aivan totta. Se kun on kaiken lähtökohta. Surullista, että ihmiset (varsinkin nuoret) etsivät hyvinvointia ulkoisista seikoista ymmärtämättä, että niistä eivät sitä tule löytämään. Voit olla ulkoisesti kuinka täydellinen tahansa täydellisessä elämässäsi ja silti aivan hukassa ja rikki sisältä...

  T:Anna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Anna! :)

   Tuntuu, että liikunnasta on nykyään tullut monille todella tavoitteellista ja vakavaa. Hienoahan se on jos liikunnasta saa iloa, mutta kohtuus kaikessa. :) Toisaalta itsekin olen sellainen, että kun jostain innostun, niin innostun kunnolla, joten ymmärrän hyvin miksi sopivan tasapainon löytäminen on joskus hankalaa. Mutta kiva kuulla, että sinulla tuo tasapaino on löytynyt. Ja luonnon helmassa liikkuminen on kyllä ihan parasta, senkin takia odottelen innolla lämpimämpiä ilmoja! :D

   Niinpä, on kovin helppoa ajautua tavoittelemaan sitä houkuttelevan näköistä elämäntyyliä tajuamatta, ettei se välttämättä olekaan sitä mikä tuo itselle hyvän olon ja että se oma onni voisi löytyä ihan muualta ja paljon yksinkertaisemmista asioista... Mutta ehkä nämäkin ovat asioita, joita jokaisen pitää vaan yrityksen ja erehdyksen kautta itse ymmärtää! :)

   Delete