21 September 2014

My signature look + what's yours?

Löysin jo kauan sitten mielenkiintoisen Into Mind -blogin, joka käsittelee oman tyylin määrittämistä sekä toimivan ja minimalistisen vaatekaapin kokoamista. Ikävä kyllä välilehdeltä toiselle salamannopeudella seikkaileva netti-ADHD-mieleni ei ole vielä jaksanut kunnolla syventyä sivuston tutkimiseen, mutta edellisen kerran siellä haahuillessani mieleeni jäi signature look -konsepti. Mikähän olisi termin suomenkielinen vastine? Englanniksi se on aika yksiselitteinen ja Into Mind -sivustolla se määritellään näin (vapaasti suomennettuna):

"Signature lookisi (tai univormusi) on henkilökohtaisen tyylisi lippulaiva. Sen tulisi edustaa tyylisi ydintä, sen keskeisimpiä elementtejä, kiteytettynä yhteen asuun. Signature lookisi on se asu, jonka muut kuvittelevat päällesi ajatellessaan sinua, ja se yksi ja ainoa asusi mikäli olisit sarjakuva- tai satuhahmo."

Tämä ajatus resonoi heti. Mutta oman tyylin kiteyttäminen yhteen asuun tuntui suorastaan mahdottomalta tehtävältä. Sivustolla on kyllä kattavat ohjeet siihenkin, mutta kun se netti-ADHD-mieli... Niinpä ajatus jäi. Kunnes jokunen päivä taaksepäin, ties kuinka monetta kertaa parin viikon sisään, kiskoin jälleen ylleni suosikkifarkkuni ja mietin olisiko jo syytä kokeilla jotain muuta sen sijaan, että toistaisin itseäni päivästä toiseen.

Siinä hetkessä sen tajusin; ehkä tämä on nyt se minun signature lookini? Kaikessa yksinkertaisuudessaan ja tavallisuudessaan. Farkut, avokkaat ja paita. Päälle vielä nahkatakki tai bleiseri, jos on tarvis. Voilá! Ja yhtäkkiä kaikki tuntui niin selkeältä...

En itse ajattelisi signature lookia edes niin rajoitettuna kuin Into Mindissa. Minulle se on se tietty silhuetti ja se tietty tasapaino värimaailmassa. Pillifarkut ja aavistuksen verran väljä ja lyhyehkö paita. Alaosa tummempi, useimmiten tumman- tai keskisinistä kulutettua denimiä, yläosa vaaleampi ja pehmeän sävyinen, jottei kalkkilaivan kapteeni näyttäisi entistäkin kalpeammalta. Aina ripaus väriä, mustaa yleensä vain nahka-asusteissa. Korkeakorkoiset, pelkistetyt avokkaat ja laukku rennosti olalla, muuten ei juurikaan asusteita tai koruja.

Toisaalta sisäinen eksentrikkoni huutaa, että pitäisihän siinä signature lookissa olla jotain erikoista. En voi olla miettimättä olenko tosiaan näin tylsä ja persoonaton pukeutuja, jos signature lookini on käytännössä katsoen sama kuin noin joka toisella vastaantulijalla? Mutta toisaalta, farkuissa, avokkaissa ja paidassa minun on hyvä olla. Pidän siitä mitä näen peilistä ja olo on sopivan kotoisa. Miksipä siis ei?

Tietenkin signature look kehittyy vuosien varrella ja elää myös esimerkiksi vuodenaikojen mukaan. Talvella avokkaat vaihtuvat saappaiksi, nahkatakki villakangastakiksi, paita t-paidasta neuleeseen. Se, että sinulla on signature look ei rajoita sinua vain tähän yhteen asuun tai asukonseptiin, mutta antaa tyylille jonkinlaisen rungon ja perustan. Jonka pohjalta rakentaa sitä toimivaa vaatekaappia ja luovia loputtomassa muotiviidakossa.

Into Mind lähestyy signature lookin määrittämistä mood boardin kautta, ilman oman olemassa olevan vaatekaapin asettamia suuntaviivoja. Minä taas kysyisin: "Minkä asun puet päällesi, kun 'ei ole mitään päällepantavaa', mutta haluat näyttää mahdollisimman itseltäsi sekä tuntea olosi mukavaksi ja itsevarmaksi?" Toisaalta voisi olla kiinnostavaa kasata myös se mood board ja katsoa päätyisinkö sitä kautta samaan lookiin vai löytäisinkö itsestäni ja mieltymyksistäni jotain ihan uutta?

Mikä on sinun signature lookisi?

It's been a while since I stumbled upon this very interesting blog about defining your style and building a functional and minimalistic wardrobe, called Into Mind. Unfortunately my online ADHD mind that's constantly jumping back and forth between a million tabs hasn't allowed me to dive deeper into it yet, but on my last visit there I came across the concept of signature style. It's pretty self-explainatory, but here's how Into Mind defines it:

"Your signature look (or uniform) is the flagship look of your own personal style. It should represent its core elements, the essence of your style, all in one outfit. Your signature look is the outfit people picture you wearing when they think of you, and your one and only look if you were a cartoon/fairytale/pixar character."

This is something that resonated with me straight away. But to encapsulate my style into one outfit seemed like mission impossible. Into Mind offers an in-depth guide into this, but again that online ADHD mind of mine... However, one morning recently as I was squeezing myself into my favorite pair of skinny jeans for about the millionth time in the past two weeks, wondering whether it'd be time to change it up, it hit me.

Maybe this is my signature look? In all it's simple and ordinary glory. Jeans, pumps and a tee or a blouse. Topped with a leather jacket or a blazer if needed. Voilá! And suddenly it all made sense...

I would even leave a little more room for my signature look than Into Mind does. For me it's just a certain silhouette and a certain balance in the colorscheme. Skinny jeans and a slightly loose, shortish top. Darker bottom, usually mid to dark blue washed denim, and a lighter top in a soft shade to not make me look even paler than usual. Always with a sprinkle of color, black usually only in accessories and leather items. High heeled pumps and fairly relaxed shoulder bag with minimal other accessories or jewellery.

I can hear my inner eccentric screaming for something extraordinary to add to my signature look. I also can't help thinking if I'm really that boring and unoriginal that my signature look is the same as just about every second person's? But I love it in jeans, pumps and a tee. I like what I see in the mirror and feel very comfy, so why not?

Of course your signature look evolves over time and with seasons too. In the winter I trade my pumps for boots, leather jackets for wool coats, t-shirts for jumpers. Having a signature look doesn't limit you to only that one outfit nor outfit concept, but gives your style a foundation and a frame. From which you can continue building a functional wardrobe and navigating through the endless waves of fashion.

Whereas Into Mind creates your signature look based on a mood board, I would simply ask the question: "What's the outfit you choose to wear on a I've-got-nothing-to-wear day when you just want to look very you while feeling comfortable and confident?" Though I'm sure it'd also be interesting to try the mood board approach to see if I'd end up with the same result or if I'd find something completely new about myself and my preferences!

What is your signature look?

4 comments :

 1. Tämä oli kiinnostava postaus! Luin sen ekan kerran jo useita päiviä sitten, ja jäin sitä pohtimaan. Tuosta sinun signature lookista: eihän se ole tylsä, ei ollenkaan! Simppeli kyllä, ja varmasti hyväkin niin! Jos sinulla on hyvä olla simppelissä asussa, niin silloin myöskin näytät hyvältä siinä. Mielestäni ihminen on jotenkin luonnollisella tavalla kauneimmillaan niissä vaatteissa, joissa parhaiten viihtyy. Sinun tyylissä silmää miellyttää linjakkuus ja sulavuus. Asujasi katsellessa ei todellakaan tule mieleen, että jotain puuttuisi. Niissä on just sopivasti sitä jotain pientä erottavaa tekijää, vaikka koostuvatkin "vain" tavallisista vaatekappaleista. Ja niin, mitkä edes ovat niitä ei-tavallisia vaatekappaleita!?

  Minun signature look on varmaan joku mekko tai hame, joka on a-linjainen ja loppuu reiden puoliväliin tai polven ylle. Talvella nilkkurit tai saapikkaat, korolla tai ilman, ja kesällä sandaalit tai ballerinat. Kesällä kirkkaat ja vaaleat värit, talvella murretut ja tummemmat. Yläosasta suosikkini on joku väljä paitapusero, jonka voi osittain laittaa hameen alle. Sirot korut ehdottomasti! Ja kello kädessä. Hmm, olipa ympäripyöreää!:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta! Tuolla Into Mind-sivustolla on kyllä paljon ajatuksia herättäviä aiheita.

   Ja kiitos näistä tyylikehuista! Kun tarkemmin mietin, olen oikeastaan aina pitänyt aika yksinkertaisesta tyylistä, vaikka välillä on hauska myös vähän revitellä. Mutta ihan totta puhut, jos vaatteissaan viihtyy hyvin, se kyllä näkyy myös ulospäin!

   Olipa kiva kuulla sinun signature lookista eikä muuten minun korvaan vaikuttanut ollenkaan ympäripyöreältä. ;) Kuulosti itseasiassa kauniin naiselliselta/tyttömäiseltä! Ihailen kyllä teitä hameita ja mekkoja paljon käyttäviä, ja naisellisuus on aina miellyttänyt silmääni. Harmikseni en vaan itse oikein osaa käyttää hameita (yläosat tuntuu aina olevan niiden kanssa jotenkin vääränmallisia?). Mekkoja sen sijaan tulee käytettyä kesäisin paljon, mutta tulen niin huonosti toimeen sukkahousujen kanssa (+ palelen niissä aina!), että harvemmin käytän mekkoja enää viileämmillä ilmoilla. Senkin taidon haluaisin opetella, jos vielä löytäisin jokusen hyvän talvimekon! :)

   Delete
 2. Minä taas pidän mekoista ja hameista just siksi, että niissä ei palele, kun laittaa tarpeeksi paksut (villa)sukkikset. Ah niin lämmintä ja miellyttävää! Housut puristaa ihan liikaa... Olen kyllä tosi mukavuudenhaluinen pukeutuja, mutta haluan silti pukeutua (ainakin omasta mielestäni) nätisti. Talvella mulla yleensä on siis päällä tosi paksut sukkikset, mekko tai hame, pitkät saappaat ja pitkä takki. Jos on tosi kylmä, vedän vielä sukkisten päälle vaikka villaiset legginssit. Ne on helppo kiskoa pois vaikka vessassa. Kylmällä säällä pyöräillessä sama, paitsi sellaiset lämpimät mustat housut sukkisten päälle, jotka on kai tarkoitettu lämpimäksi kerrastoksi. Ne ei oikestaan niin hirveästi välistä näy, että se haittaisi. Ja ne on yllättävän siistin näköiset. Ja mikä tärkeintä, mukavat! Parhaat villasukkikset olen löytänyt muistaakseni Lindexistä. Ne on tiheää, hieman kiiltävää punosta ja kestäneet ahkerassa käytössä tosi monia vuosia aivan priimana! Hintaakin oli, muistaakseni 25e suunnilleen, mutta ne ovat todellakin maksaneet itsensä takaisin! Muuten minua ei saisi ikinä pukemaan niitä ihonvärisiä makkarankuorisukkiksia, siis niitä ohuita! Ikinä! Olen juhliin yrittänyt pakottautua, mutta kiskon ne yleensä viimeistään juhlissa pois, kun ne ovat niin kauhean tuntuiset päällä!:D muita minun sukkislemppareita on Norlynin... Hmm, minkäköhän nimiset ne oli.. Kai jotain 3D jotain. Yhden malliset on puuvillaa sisältä ja jotain kiiltävämpää materiaalia päältä. Ja ne ei muuten kiristä! Ainoa miinus on se, että ne on aika lyhyitä. No nyt minulla on uudet sellaiset käytössä, ja ne tuntuivat paljon pidemmiltä kyllä...

  Hih, siinä oli minun sukkisvuodatusta kerrakseen! :D Mutta tiedän tunteen, että ei oikein "osaa" pukeutua johonkin uuteen juttuun, vaikka toisaalta tekisi mieli koittaa. Minulla tuo hankaluus taas on nahkatakeissa! Hyvältä näyttää muiden päällä, mutta itselle tuntuu liian särmikkäältä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, ihana "sukkisvuodatus", kiitos siitä ja hyvistä vinkeistä! ;) Mulla on ollut myös paksut villasukkikset (H&M:n), jotka tosin katosivat viime talvena tyystin, ja joskus olen koittanut pukea useampia sukkiksia päällekkäin. Pitkät saappaat kyllä auttavat asiaa myöskin! Silti usein viluttaa sukkiksissa, mutta niin tosin vilutti viime talven pikkupakkasissakin, vaikka päällä oli jotkut lämpökalsarit + sukkikset + farkut, joten ehkä se ei ole sukkisten vika sittenkään! :D Sitten on vielä se ongelma, että miten löytää ne oikeanlaiset sukkikset, niitä on niin kovin vaikea hahmottaa pakkauksessa. Itse pidän mattapintaisista ja usein paketissa mattapintaisen näköiset kiiltävätkin jonkun verran jalassa.
   Entä käytätkö koskaan läpikuultavia mustia sukkiksia? Kuuluin ennen siihen koulukuntaan, että sukkisten pitää olla täysin läpinäkymättömät, mutta viime syksynä alkoi läpikuultavat mustatkin näyttää tosi hyvältä, erityisesti nilkkureiden kanssa. Mutta voiko läpikuultavat koskaan olla niin paksut, että ne myös lämmittäisivät? Tänä syksynä on pari kertaa tehnyt mieli kokeilla mekkoa nimenomaan läpikuultavien sukkisten kanssa, mutta ei tietenkään ole yksiäkään ehjiä enkä ole muistanut/viitsinyt käydä ostamassa uusia. Ehkä pitääkin suunnata Lindexiin, kun seuraavan kerran sukkisostoksille uskaltaudun. :)
   Ja niitä ihonvärisiä en muuten minäkään suostuisi päälleni pukemaan, karmii koko ajatuskin. :D

   Ehkäpä sinuakin vielä odottelee se täydellinen, naisellisen sulava nahkatakki jossain! :) Nahkatakeissa, etenkin mustissa, on muuten usein ongelmana, että näyttävät päällä jotenkin "rotevilta". Sen takia minullakin meni pitkään, että löysin sen täydellisen mustan (ja nyt vielä toisen), joka oli sopivan siro.

   Delete